Nöjesdansakuten Tider för privatlektioner
Privatlektioner - startsidan
Specialsida för bröllopsvals
Om dansskolan och danserna


Praktisk information inför första lektionen
                                      


Kläder och skor för dans

Ni behöver inga särskilda kläder eller skor på lektionen men klä er bekvämt i vanliga kläder som ni kan röra er fritt i. Om vi har lektionen hemma hos er eller hos mig kan ni dansa i strumplästen eller barfota, eller ha inneskor. Om ni väljer inneskor är det bra om de är rena, inte lämnar märken på golvet (vissa skor ger svarta ränder) och att de har lite glid och inte klistrar fast i golvet. Om vi är i en annan lokal där det går bra med uteskor så tänk bara på att de inte ska ha för bra eller för dåligt fäste på golvet och inte vara för klumpiga.

Undvik sandaler eller andra skor med öppen tå
för att undvika skador eftersom det kan hända att ni krockar med fötterna lite i början. Av samma skäl är det bra om inte en av er är barfota och den andra har skor. Om ni har köpt finskor till bröllopet får ni gärna ta med och testdansa med dem också, men spara dem gärna till slutet av lektionen så ni inte får ont i fötterna för tidigt.


Musik

Oavsett dansval kan det hända att ni har en eller flera låtar eller en särskild musikstil ni gärna vill dansa till (t.ex. folkmusik, dansband, hårdrock, jazz) och då anpassar jag mig gärna till det i görligaste mån. Meddela mig bara i god tid före lektionen så att jag kan förbereda mig och lyssna in mig på lämplig musik.

Om ni redan har valt en låt behöver jag veta vilken senast några dagar innan lektionen så jag kan bedöma hur lätt den är att dansa till, särskilt om den inte finns med i min lista. Har ni inte valt låt är det i regel lättare att vänta till efter första lektionen när ni vet vilket tempo som känns lättast. Här finns några tips om hur man lättast väljer valsmusik. Se också gärna min sida för valsmusik för inspiration. Se också listorna för tips på musik för bugg och foxtrot och information om andra danser jag har undervisat i.

Till lektionerna tar jag med några lämpliga låtar i min mobil eller musikdator och lösa högtalare så ni behöver inte ordna med musik. Alla låtar som finns i musiklistan ordnad efter hastighet (utom möjligen de senast inlagda) har jag i datorn så ni kan testdansa dem på lektionen. Säg gärna till innan om det är några särskilda låtar ni vill testa så ser jag till att ha dem tillgängliga. Vanligtvis brukar vi börja med att träna till långsam och tydlig musik och sedan ökar vi tempot successivt om ni vill dansa till en snabbare låt, och testar ev. önskelåtar när det passar in i undervisningen.

Tipsa mig gärna också om bra valser som saknas i min lista!


Val av dans

Först måste ni bestämma er för vilken dans eller vilka danser ni vill lära er. Om det är till ett bröllop är det  inte nödvändigt så att det måste vara vals. Jag har också gett lektioner i framför allt foxtrot, men även bugg till blivande bröllopspar. Jag har även gett privatlektioner till par som bara vill gå ut och dansa eller som ska gå på en stor fest och då är det ett annat fokus. Dessa tre; vals, foxtrot och bugg; är de mest efterfrågade danserna och de som brukar vara mest användbara för socialt dansande, men ni kan även lära er t.ex. cha cha, quickstep eller internationell tango. Ni kan läsa mer om vilka danser jag undervisar i här. och se mer information om dem, musiktips och videoklipp här. Tänk bara på att boka en sådan lektion i god tid eftersom jag då behöver lite mer förberedelsetid för de danser jag inte undervisar i ofta.


Valssort

Om ni vill lära er vals inför bröllopet behöver ni också bestämma er för vilken valssort ni vill lära er; wienervals eller gammalvals. De flesta väljer wienervals eftersom det blir lite elegantare, men gammalvals kan vara lättare att komma igång med, särskilt om man har kort om tid på sig. Vilken valssort ni väljer kan också bero på vilken musik ni vill dansa till, se ovan. Här kan ni få tips på vad ni ska tänka på när ni väljer valssort. Den mer avancerade dansaren kan också välja modern vals, men tänk då på att den dansen kräver betydligt mer träning för att bli snygg och ett dessutom ett stort golv.

 Lär er själva

Om ni vill lära er själva, helt och hållet eller som en förberedelse inför en lektion, så finns det en del användbart ni kan ta hjälp av, framför allt när det gäller wienervals. Det finns gott om videoklipp (följ länken för tips) och se även min sida med "vals för dummies" där jag går igenom en förenklad gammalvals i en variant många känner igen. Se även videoklipp för andra danser här.


Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 160112 och senast uppdaterad 220925.