Bröllopsvals
TILLBAKA TILL OM BRÖLLOPSVALS

VAD ÄR BRÖLLOPSVALS VAL AV VALS KORT DANSHISTORIA   LÄR DIG SJÄLV VAL AV MUSIK


Videoklipp på valser


Nedan hittar du först videoklipp med exempel på modern vals, wienervals och gammalvals. Därefter följer videoklipp på andra valsvarianter och sedan länkar till bra instruktionsvideor. Se även här för mer information och videoklipp på olika slags vals. Nedan anger skriver jag herren om följaren och damen om föraren, eftersom de gör så i videoklippen, men det går förstås likabra att vända på det eller att dansa två herrar eller två damer.Videoklipp på de olika valssorterna

Modern vals

Dansen utmärks av det långsamma tempot (vanligen 28-32 takter per minut), den eleganta stilen, upp- och nergångarna som skapar en vågrörelse i dansen och de många figurerna. När denna dansas socialt gör man enklare figurer och sänker kraven på hållning, fattning och korrekt teknik. Även om det görs många fina valslåtar i det långsamma tempot är det få bröllopspar som väljer den moderna valsen. Den tar längre tid att lära sig och är svår att dansa på små ytor, men kan bli väldigt elegant och intressant att titta på.


Wienervals

Wienervalsen utmärks av det snabba tempot (vanligen 58-60 takter per minut) och de glidande stegen. Däremot är antalet turer enligt regelboken begränsat till dem vi ser på filmen, dvs. rotation åt båda hållen runt rummet och rotation på stället åt båda hållet med vändningssteg. Vanligtvis lär man sig bara att rotera åt båda hållen runt rummet och bara de duktigaste tävlingsparen ger sig på rotation på stället. Notera också att paret korsar sina fötter när de gör vänstervändning. Detta är en manöver för att enklare komma runt i det snabba tempot. När den här dansen dansas socialt sänker man kraven på hållning och korrekt teknik, men strävar efter att klara båda vändningarna och tempot. När den dansas som bröllopsvals kan man dock med fördel dansa till långsammare musik, och även utelämna vänstervändningen.

Gammalvals / Folklig vals

Gammalvalsen är inte lika påverkad av tävlingsdans som de andra valssorterna och därför friare i stilen. Rotationen är densamma som i wienervals, men grundsteget ser lite annorlunda ut i och med att det glidande sidsteget i wienervals saknas här. Fler beskrivningar finns t.ex. på följande: http://dansglad.se/sv/texter/vals.htm.

Det finns också en enklare version där man bara dansar i sidled och en där man bara dansar på ettan i takten och vilar på 2-3. Dessa är så enkla att man inte behöver ta några lektioner för att lära sig dem. Se beskrivning hur man gör här.
"> " type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="385" width="640">Videoklipp på andra valsvarianter

Modern vals i amerikansk version

Här ser ni tydligt att tempot, hållning och fattning är desamma som ovan, men att det förekommer en rad andra figurer där paret släpper en hand och går ifrån varandra på olika sätt. Detta är unikt för den amerikanska versionen.

Ett till klipp på detta

Wienervals i amerikansk version

Precis som för den moderna valsen ser ni här att det som framför allt skiljer från den wienervals ni har sett ovan är de friare figurerna där paret stannar upp på stället och ibland t.o.m. går ifrån varandra och släpper ena handen. 


Varianter av folklig vals

Här kan vi se flera olika varianter av hur man kan dansa till gammaldansmusik, här olika versioner som pardans, bl.a. i swingtappning (lite som bugg i valstakt). 

Varianter av folklig vals

Ett till klipp på en variant av folklig vals, här som gruppdans.Instruktionsvideoklipp

Wienervals

En genomgång av högervändning, grundsteg och vänstervändning, plus en fuskversion för att klara det lättare. Ta ner den i tempo ordentligt så går det lättare.
Lycka till! ;-)

Detta och nedanstående klipp kommer från Andy Wongs youtubechannel där det finns många enkla och pedagogiska dansvideor. Se även fler klipp därifrån här.Wienervals 2

Grundsteg och förenklad vänstervändning. Notera att grundsteget här är förberett för vänstervändningen i och med att herren börjar framåt på vänster fot och damen bak på höger. I ett grundsteg anpassat för högervändningen börjar herren på höger fot och damen på vänster.Wienervals 3

Genomgång av stegen i högervändningen. När detta används i bröllopsvals förenklar man steg och stil en del jämfört med detta.


Brudevalsen

Danskt klipp som gör reklam för dansskola. De visar enkla grundsteg i wienervals och hur den korrekta fattningen ska se ut. Musiken i början är Gades Brudevals (finns i musiklistan).
"> " type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" height="385" width="640">


Gammalvals

Har inte hittat någon ren instruktionsvideo. Se i stället video och länkar till beskrivningar ovan.

Se även mer information här och även fler videoklipp.Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 180105 och senast uppdaterad 210912.