Nöjesdansakuten Bröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)
































ALLMÄNNA TIPS & RÅD UNDER TRÄNINGEN VÄLJA VALS   LÄR DIG SJÄLV!
BOKA LEKTION       


Allmänna tips och råd

Här kommer några korta tips för blivande brudpar som vill få valsen att funka bra och som gärna vill träna lite själva.

- Ta med de skorna ni ska dansa i när ni tittar på lokalen och testa hur golvet känns med rätt skor på. Om det är halt eller strävt är det bra att vara förberedd på det. Undersök också efter hur mycket plats ni har att dansa på och anpassa dansen efter det. Har ni ett litet utrymme kan ni behöva korta steglängden och/eller svänga mindre.

- Välj musik som inte är snabbare än ni klarar av att dansa och välj låt i god tid. Lyssna in er ordentligt på musiken så att ni vet om det finns pauser, snabbare partier, ett svårdansat intro eller något parti där texten inte passar. Anpassa sedan dansen efter det. Om låten har ett långt intro kan man utnyttja det för att göra en snygg entré med en snygg uppbjudning. 

- Om ni har ett band som spelar: fråga vad de kan för valser och se om ni kan hitta inspelade versioner av samma låtar att träna till. Fråga dem också om de kan anpassa låten i tempo om ni t.ex. vill dansa långsammare än originalet. Be dem också att hålla en jämn takt igenom hela låten och att inte välja en väldigt snabb låt eftersom det är väldigt svårt att dansa till. Uppgifter om tempo på olika valslåtar finns på musiksidorna. Notera dock att musiker ofta räknar taktslag i stället för takter och att en vals om 30 takter per minut (bpm) då blir 90 taktslag.

- Träna i förväg på att känna takten i musiken så att det inte blir några problem i fall ni blir nervösa. Bestäm gärna vad ni ska göra om ni kommer av er.  Det enklaste är att bara vänta in takten och sen börja igen, men det går alltid att maskera med t.ex. en pusspaus eller liknande. Se till att välja en valslåt med tydlig och jämn takt så att ni inte får svårigheter med att dansa i takt.

- Anpassa tempot också till hur nära ni kan dansa, eftersom det är svårare att dansa snabbt med avstånd mellan er. Ta hänsyn till om bruden ska ha en ställning i brudklänningen och träna på att dansa med tillräckligt avstånd mellan er. En generell regel är att ju snabbare musik ni vill ha, desto närmare behöver ni kunna stå varandra. Ju närmare ni står desto lättare är det också att föra men är det bröllop är det trevligt om ni kan titta på varandra och då krävs lite mer avstånd.

- Anpassa också tempot efter andra omständigheter. Ett gott råd är också att inte välja en så snabb låt att ni blir anfådda och svettiga. En annan god regel är att välja en långsam låt om ni inte hinner träna så mycket. Om ni har ett litet rum att dansa i är det också lättare med en långsammare låt.

- Dansa inte hela låten (om den inte är kort), utan avsluta när ni känner er färdiga (ca 1,5-2 minuter är ofta lagom).

- Bestäm i förväg vad som ska hända efter att ni har dansat själva, t.ex. om andra är välkomna att komma upp och dansa till samma låt, om ni vill byta till en annan låt innan andra får komma upp, eller om ni själva ska gå och bjuda upp t.ex. era föräldrar till nästa dans. Informera ev. toastmaster/värd/värdinna som kan informera gästerna. Gör gärna upp med en discjockey eller annan hjälpsam person om ni har inspelad musik, att skruva ner volymen och stänga av eller byta låt om ni inte vill dansa hela låten! Ett band som spelar levande musik kan oftast anpassa låtens längd till vad ni vill ha.

- Gör inga koreografier med exakt antal svängar åt varje håll och liknande, eftersom risken är stor att ni tappar bort er om ni blir nervösa. Däremot kan ni gärna ha en ungefärlig plan för vad ni vill göra, t.ex. var på golvet ni vill börja, vad ni ska börja med och vad ni vill hinna med. Ni kan också ha vissa svårare moment ni kan lägga in när ni känner att ni klarar av det.

- Glöm inte att detta ska vara en positiv upplevelse för er! Slappna av och ha roligt - det är ju ändå ingen tävling ni ska dansa på och ingen kommer att sätta poäng på er!





Under träningen

Några saker som kan vara bra att komma ihåg, särskilt för er som redan tagit en lektion:

- Stå med parallella axlar och med damens högra sida mitt för knappraden i herrens skjorta. Båda ska kunna gå framåt med höger mellan den andres fötter när ni svänger åt höger. Håll armarna stilla medan ni dansar och se till att behålla samma position gentemot varandra. Luta gärna lite mot varandra och ha lite spänning i armarna så ni får en stadig "ram".

- För ett elegantare intryck: lyft upp armarna (lyft från armbågarna så att ni bara lyfter armarna och inte axlarna) och sträck på er ordentligt. Glöm inte att le! Att ha en så stor "ram" som möjligt hjälper också till om ni vill snurra runt med lite fart.

- Den som går framåt börjar alltid en vändning åt höger på höger fot och åt vänster med vänster fot. För den som går baklänges blir det tvärtom. Det är alltid lättare att börja en vändning när den som för i dansen är på väg framåt. Ett förningsknep i svängar: vrid överkroppen innan du sätter ner foten! Ju mer du vrider desto större blir vändningen.

 - Anpassa steglängden efter varandra och efter hur mycket ni vill svänga. Om ni svänger mycket kan ni tänka på att den som går framåt i svängen förflyttar paret framåt och kan ta ganska långa steg, medan den som går bakåt släpper förbi den andre och tar korta steg, mer åt sidan än bakåt. Tänk att ni turas om att föra hela paret framåt i dansriktningen och därmed om att släppa förbi varandra.

- Bara en i taget kan föra.... Den som för måste å andra sidan vara tydlig och bestämd och den som följer måste vänta in sin partner och inte försöka hjälpa till genom att gissa vad som kommer. Nya moment bör planeras minst ett valssteg i förväg.

- Lyssna på musiken och takten! Räkna in om det behövs. Var inte för snabba igång och var särskilt uppmärksamma på att inte bli
 för snabba i vändningarna.

- Öka valskänslan genom att lägga mest tyngd på ettan och då även gå ner lite mer i knät på den taktdelen. Lägg också mest energi på ettan i svängarna så går det lättare att komma runt. Förläng gärna sidsteget och glid mer på fötterna för en mer elegant känsla.

- Ha en riktning för dansen (lämpligen i dansriktningen runt rummet) och försök hålla er till den. Dansen ser mer planerad ut och ni blir mindre snurriga. Dansriktningen går motsols och detta gäller i alla pardanser som rör sig runt rummet.

- Om/när ni kommer av er: bara stanna och fortsätt så fort ni kan med hänsyn till takten. Gör ingen grej av att ni kom av er så kommer ingen i publiken att bry sig om det eller. Ni som dansar på ert bröllop kan alltid låtsas att ni bara var tvungna att ta en pusspaus.

- Gör en inledning och en avslutning till dansen som inramning och för att visa publiken att ni vill att de ska få något trevligt att titta på. Det kan t.ex. handla om att promenera en bit runt dansgolvet i början och sedan ställa upp och bjuda in till dans och efter dansen avsluta med att t.ex. snurra ut damen eller göra en liten dip och sedan en kram och en puss förstås! Detta ingår i mina lektioner.

- Här finns ett videoklipp med två exempel på dippar man kan göra. Jag brukar lära ut en variant av den andra. I slutet finns också tips på lite snygga rörelser man kan lägga in. Kolla gärna runt på youtube efter bröllopsdanser och hämta inspiration från andra.

- Om ni vill ha lite mer variation i dansen än att bara svänga så finns det massor av inspiration att hämta på nätet. Ni kan t.ex. lägga in enkla turer från amerikansk vals, snurra damen under armen och annat. Det finns inga regler så länge ni håller takten och det i alla fall ser ut som vals ibland. Det är ju ändå ert bröllop och publiken kommer säkert att bli glada vad ni än gör.

- Ha roligt! Titta på varandra och se avslappnade och glada ut så ger ni ett mycket bättre intryck.



Denna sida är en del av Nöjesdansakuten.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100702 och senast uppdaterad 210912.
Bookmark and Share