NöjesdansakutenBröllopsvals


Startsidan
Vad är bröllopsvals?
Tips & goda råd för bröllopsvalsen
Tips på valsmusik
Lär dig dansa bröllopsvals!
Lär dig själv!
Kontakt
Vanliga frågor (och svar)


OM PRIVATLEKTIONER

De flesta bröllopspar väljer att ta en eller två privatlektioner i bröllopsvals. Hur man vill lägga upp det kan variera ganska mycket. En del vill ta en första lektion i god tid, kanske flera månader före bröllopet, och sedan en andra ett par veckor innan, medan andra bara vill ta en lektion någon eller några veckor innan och sedan klara sig med det. Räkna med att ni behöver träna själva hemma lite, särskilt om ni tar första lektionen långt före bröllopet. Även om ni har dåligt med plats går det alltid att träna lite grundsteg, fattning, takt i musiken och liknande.

Hur många lektioner, hur mycket ni vill lära er och hur mycket ni vill träna är i hög grad upp till er själva. Bröllopsvalsen ska vara en positiv upplevelse för er som brudpar och därför är det viktigt att ni lägger en ambitionsnivå som känns lagom för just er. 

Jag ger vanligen lektioner om antingen en knapp timme eller på knappt två timmar. På en lång lektion brukar vi hinna gå igenom grunderna i wienervals (eller gammalvals om brudparet föredrar det), med grundsteg, svängteknik och högervändningar (ibland även vänstervändning). På en kort lektion hinner vi med det viktigaste och det blir mindre tid för träning. Min filosofi är att bygga upp dansen genom att börja med enkla element och sedan bygga på steg för steg tills ni hittat en nivå ni känner er nöjda med. Jag lägger mycket fokus på att framhäva det som funkar bra, att göra dansen snygg med enkla medel och att ni ska hitta en nivå som känns bra för just er. Vi tar också upp hur man kan göra en snygg inledning och avslutning och lite allmänna tips som är bra att tänka på (se även under Tips & råd), samt testdansar lite olika typer av musik.

Många dansskolor lär ut koreografier som brudparet ska dansa, men jag vill hellre lägga fokus på dansen och få paret att känna sig trygga på dansgolvet så att ni kan slappna av och ha roligt medan ni dansar. Helst ska ni också kunna klara att dansa lite vals - eller den dans ni väljer - även med andra än varandra. Har ni idéer om koreografiska inslag ni vill göra, t.ex. en särskild inledning, övergång till annan dans eller liknande så kan jag hjälpa er att få det snyggt, men räkna med att ni behöver träna mer om ni vill ha med något sådant här. Jag tycker det är bättre att hålla det enkelt och göra det snyggt än att krångla till det och bli stressad över det, så lägg en lagom ambitionsnivå för er själva!


KURSER

Tidigare har jag även gett öppna kurser i olika sorters vals inom det ordinarie danskursutbudet som Chalmers danssällskap har gett, men jag har avslutat mitt samarbete med föreningen. Däremot går det bra att boka in mig för en grupplektion/kurs för ett större sällskap, om ni kan ordna med lokal och vi kan enas tidmässigt. Hör av er via e-post så diskuterar vi vidare!

Det finns också möjlighet att boka in en kurs med mig för en möhippa eller svensexa och då går det givetvis bra att välja en annan dans än vals om ni vill (se här för olika möjligheter). Har tidigare hållit i sådana kurser i gammalvals, tango och bugg. Se Nöjesdansakutens sida för mer information om vilka danser jag kan undervisa i. Kontakta mig för prisuppgifter!


BOKA TID

Bokning av privatlektioner ska göras via e-post till akuten@nojesdans.se. Frågor kan ställas över telefon (se under Kontakt), men jag vill ha alla bokningar skriftligt för att inga missförstånd ska kunna uppstå. Se under Kontakt för telefonnummer och telefontider.

När ni bokar en lektion vill jag veta för- och efternamn på er båda och ett telefonnummer jag kan nå er på (behövs ifall jag skulle bli försenad till lektionen eller något akut inträffar.) Vid bokning för möhippa/svensexa eller liknande räcker det med namn och nummer till en kontaktperson. Meddela gärna även om ni har några önskemål beträffande valssort, musik m.m. Ju bättre förberedda ni och jag är på vad ni vill lära er, desto mer effektivt kan vi utnyttja tiden. Om ni inte har några önskemål lär jag ut förenklad wienervals, till långsam till medelsnabb musik

För lediga tider för närvarande - se under Schema för tider (separat sida)!
INFÖR FÖRSTA LEKTIONEN

När ni har bokat tid för första lektionen är det några saker ni behöver veta och för att inte behöva förklara samma sak för alla har jag samlat lite praktisk information här:1. Lokal

Jag har ingen egen lokal utan förlitar mig på att ni antingen kan hitta en lokal vi kan vara i eller har plats hemma. Om ni inte har möjlighet att göra det kan vi gå igenom grunderna i mitt vardagsrum. Det är dock inte stort nog för riktig dansträning, särskilt inte till snabbare musik. Se ang. reseersättning på sidan över tider.


2. Kläder och skor för dans

Ni behöver inga särskilda kläder eller skor på lektionen men klä er bekvämt i vanliga kläder som ni kan röra er fritt i. På fötterna går det bra med t.ex. gymnastikskor, sneakers eller finskor. Ta gärna skor som glider lite på golvet och som inte har för bra fäste och inte är för klumpiga. Undvik gärna sandaler eller andra skor med öppen tå för att undvika skador eftersom det kan hända att ni krockar med fötterna lite i början. Om det är blött ute är det bra om ni tar med ett par skor och byter till så det inte blir blött på golvet. Om ni har köpt skor till bröllopet får ni gärna ta med och testdansa med dem också. Det går naturligtvis också bra att dansa i strumplästen eller barfota om båda gör det.


3. Musik

Om ni redan har valt en låt ni vill dansa till, eller om ni har önskemål om några låtar ni är sugna på och gärna vill testdansa till så är det bra om ni meddelar mig före lektionen så jag kan förbereda mig på det och se till att jag har den/de låtarna med mig. Har ni inte valt låt är det i regel lättare att vänta till efter första lektionen när ni vet vilket tempo som känns lättast.

Till lektionerna tar jag med min musikdator och lösa högtalare så ni behöver inte ordna med musik. Alla låtar som finns i musiklistan ordnad efter hastighet (utom möjligen de senast inlagda) har jag i datorn så ni kan testdansa dem på lektionen. Om ni har en egen låt kan ni antingen skicka över den till mig innan så lägger jag in den i datorn, eller så kan ni ta med den på ett USB-minne, alternativt en egen musikspelare. Säg till mig i förväg om ni vill ta med er en egen låt! Vanligtvis brukar vi börja med att träna till långsam och tydlig musik och sedan ökar vi tempot successivt om ni vill dansa till en snabbare låt, och testar ev. önskelåtar när det passar in i undervisningen.

Hör gärna av er om ni har hittat en låt ni gärna vill ha, men är osäkra på om den är vals och om den funkar bra att dansa till så lyssnar jag igenom den! Tipsa mig gärna också om bra valser som saknas i min lista!4. Valssort

Innan vi börjar första lektionen måste ni också bestämma er för vilken valssort ni vill lära er, wienervals eller gammalvals. De flesta väljer wienervals eftersom det blir lite elegantare, men gammalvals kan vara lättare att komma igång med, särskilt om man har kort om tid på sig. Här kan ni få tips på vad ni ska tänka på när ni väljer valssort. Den mer avancerade dansaren kan också välja modern vals, men tänk då på att den dansen kräver betydligt mer träning för att bli snygg och ett stort golv.Denna sida är en del av Nöjesdansakuten, se mer om dansskolan och om de öppna kurserna.
 © Nöjesdansakuten, webmaster, sidan skapad 100703 och senast uppdaterad 140812