Start
Nöjesdansakuten

Personlig sida
Fotosidan

DANS

Dans!
 


Ett av mina absolut största intressen är dans och det ägnar jag en stor del av min fritid åt. Främst är det sällskapsdans i form av modern dans och folkdans som roar mig. På denna sida tänkte jag berätta något mer om vilka danser jag håller på med och vilka föreningar jag är med i för den som är intresserad och gärna vill veta mer.Sedan våren 1995 är jag med i folkdanslaget Göteborgs National Dans Sällskap, allmänt kallat GNDS. Vi är med i Ungdomsringen och håller till i Gräfsnäsgården i Slottsskogen där vi dansar varje torsdagskväll mellan halv 8 och 10. På repertoaren står alla sorters danser från medeltiden och fram till 1900-talets början. Främst dansar vi dock olika slags folkdanser, t.ex. ringdanser, kadriljer, engelskor och andra uppställningsdanser, och även de vanliga gammeldanserna (schottis, vals, hambo, sno, polka och mazurka). Då och då blir det även polskor och ibland har vi temagånger där vi dansar t.ex. medeltida danser, skotska danser eller något liknande. Vi har även uppvisningar, särskilt runt midsommar, där vi visar upp danserna och våra fina folkdräkter (se bilder här). Sedan våren 2000 har jag en egen folkdräkt, en blekingedräkt, som jag har på uppvisningarna (bilder här).

 

Sedan hösten 2001 är jag också medlem i Chalmers danssällskap (trots att jag inte är chalmerist!). I denna förening samlas dansintresserade och ordnar danskvällar ungefär en gång i månaden. Till danskvällarna är det bara att komma om man är nyfiken! Vi brukar dansa huvudsakligen bugg, foxtrot, vals, salsa, tango, lite cha cha, rumba, wienervals m.fl., ibland även lite gammaldans. Vi försöker spela det som flest vill dansa och även anpassa låtvalet efter kvällens prova-på-kurs. Bilder från våra danskvällar finns här (klicka på Fotoalbum)!

Danskurser har jag också gått några stycken genom åren. När jag flyttade till Göteborg som nybliven student 1992 började jag med bugg på Lazars, och har sedan gått olika kurser med blandat innehåll, bl.a. på Monas dansskola och på Fysiken. Under 1995-2001 höll jag upp med allt utom folkdansen och började sedan om med Fysikens baldanskurs. Detta gick så bra att jag under hösten 2001 gick om kursen som hjälpdansare, och gick Fysikens latinkurs och under våren 2002 var jag tillsammans med min dåvarande danspartner hjälpledare på båda. Under hösten 2001 började jag också på Frölunda danshus och gick på blandad dans, och lite på standardträning med nämnde danspartner. Jag tyckte inte att det räckte så hösten 2002 gick jag en kurs i mambo och merengue på Lazars och en salsakurs på Mölndals dansskola. På den senare träffade jag Roland och vi började träna tillsammans och eftersom det gick bra började vi i tävlingsgruppen på Din dansskola (som Frölunda danshus då var omdöpt till, numera heter det Sinclairs) i januari 2004. Vi tränade också standard på DK Woodpecker och fortsatte med latin m.m. på Mölndals dansskola samtidigt. Vi började tävla på dåvarande E-nivå hösten 2004 och hann med fyra tävlingar innan vi slutade träna tillsammans i maj 2005. Samtidigt träffade jag Fredrik på en danskurs och övertalade honom till att börja tävlingsträna med mig. Vi tränade ett år och tävlade sedan i den nya C-klassen hösten 2007 och våren 2008, med en andraplacering som bäst. Efter att han ville sluta träna har jag inte haft någon fast danspartner, men jag har flera danskompisar som gärna ställer upp på att gå ut och dansa eller hjälpa mig att visa när jag undervisar. Samtidigt med tävlingsträningen fortsatte jag hålla danskurser på Chalmers och i september 2007 startade jag eget (Nöjesdansakuten). Se vidare nedan.Dansmeriter har jag också hunnit skaffa mig på vägen, som nämnt på några ställen ovan. Min första lärarinsats var som hjälplärare på Fysikens baldanskurs och latinkurs och det var en nyttig (och väldigt rolig) erfarenhet. Jag drog också igång en folkdanskurs på Fysiken som gick första gången hösten 2003. Jag överlämnade det mesta av undervisningen till andra, men hade det övergripande kursansvaret. Detta gjorde mig dock lite sugen på att göra något mer eget, så våren 2004 höll jag i en helt egen folkdanskurs på Chalmers. Denna kurs fick jag planera och lägga upp helt efter eget huvud och det var otroligt inspirerande och roligt!
Sedan fortsatte jag att undervisa på dansföreningens kurser, i början bara på vårterminerna men sedan 2006 både höst och vår. Sedan september 2007 har jag mitt eget företag under namnet 
Nöjesdansakuten. Våren 2008 gav  jag också en kurs på dåvarande DK Woodpecker (nu Magic Dansstudio) i foxtrot, bugg och gammalvals.

Jag har även hållit danskurser på Stadsmuseet! I samband med Kulturnatta 2003 ville de ha danskurser som skulle passa in i 30-talstemat. De blev tipsade om mig av en danslärare de kontaktade och jag höll sedan i tre halvtimmeslektioner i foxtrot, quickstep och tango. Det var nervöst men gick väldigt bra!När man hållit på så mycket med dans ett tag och dessutom så många olika typer av dans slås man snart av dansernas likhet. Det som först verkar vara en hel mängd olika danser som måste läras mödosamt en i taget blir steg för steg i stället en rad rörelser och turer som utförs olika till olika typer av musik. Det som styr dansen mest är inte vilka steg man har bestämt ska ingå, utan den musik man dansar till och den karaktär musiken ger dansen. Dessutom ska man komma ihåg att alla danser har börjat som folkdanser. Valsen hör hemma i Tyskland, foxtroten i USA, rumban på Cuba och samban i Buenos Aires. Även några av våra s.k. svenska folkdanser har ett ursprung som folkdanser någon annanstans, t.ex. polkan (från Polen). För att i någon mån skapa reda bland begreppen har jag börjat på en liten danshistorik som sätter in danserna i ett historiskt sammanhang. Läs vidare på dansskolans hemsida här! 
Dansbeskrivningar 
Quick training course (DanceSport.uk) 
Learn the Ballroom Dance online (Dancetv.com) 
Dansbeskrivningar (folkdanser och line dance)   
 BallroomDancers.com

Danssidor 
Dans-Web.nu  
DDanslogen

Dansställen 
Polketten (Liseberg) 

Dansskolor och klubbar 
Göteborgs danssportklubb (GDSK)
Sveriges danssportklubb 

Övrigt 
Musik till standarddans 
 

Jag på dansfest

Start
Personlig sida
Studiesidan
Fotosidan
Släktforskning
Dans!
Dikter och citat
 Länkar
Sidan skapad 020611 och senast uppdaterad 041021, 091020
Marika Lagervall